Przepisy:

Domowe masło orzechowe

Czas przygotowania: 21 min

Składniki

  • 500 g orzeszków ziemnych niesolonych, najlepiej nieprażonych
  • 0.5 łyżeczka soli morskiej
  • trochę oliwy

Przygotowanie

0 min

Krok 1

7 min

Orzechy wsypać na dużą patelnię, prażyć przez kilka minut na wolnym ogniu (jeżeli kupiliśmy orzeszki prażone należy przejść od razu do 2. punktu przepisu).

Krok 2

3 min

Uprażone orzechy przełożyć do misy blendera. Dodać sól.

Krok 3

5 min

Rozpocząć miksowanie. Miksowanie może zająć nawet kilkanaście minut – w zależności od tego, jaką konsystencję masła preferujemy.

Krok 4

1 min

Jeżeli po długim miksowaniu, masło wciąż będzie za gęste, można dodać odrobinę oliwy.

Krok 5

3 min

Gotowe masło przełożyć do słoika, przechowywać w lodówce do miesiąca.

Krok 6

2 min

Przed podaniem wymieszać, aby połączyć masę z oddzielającym się po jakimś czasie olejem.